Svenskt ska det va´och gärna närproducerat. Så vill vi ha det , i de offentliga köken, restaurangerna och gärna på tallriken på köksbordet. Pratar man med kocken i skolköket klagar han på att det finns inte svensk högrev att få tag på så att han kan göra en god köttgryta till de femhundra skolbarnen på skolan. Frågar man kocken som serverar hundratalet LRF-ordförande på konferens, säger han att svenskt nötkött är omöjligt att få tag på så vi får hålla till godo med svensk kyckling istället. Det är ju inte så tokigt det heller och tacosarna i skolmatsalen gjorda på svensk köttfärs smakade också riktigt gott.
De två stora grossisterna för restauranger och offentliga kök är Menigo och Martin Servera. Varifrån köper de sitt kött? Knappast från de små slakterierna som etablerat sig på senare år. De behöver volymer. Ska kocken i skolköket servera köttgryta kan han behöva 50 kg kött. Hur mycket högrev finns det på en ko? Uppskattningsvis 8 kg. Det betyder att det går åt 6-7 kor.....
Grossisterna behöver leverantörer som kan leverera och garantera volymer och slakterierna behöver kontinuitet i sin tillförsel. Och vi bönder vill ha bra betalt för de djur som går till slakt och då kanske den bästa ekonomin för oss är att ta återtag från slakteriet och sälja själv. Då hamnar inte högreven i de offentliga köken utan den blir pulled beef på lyxkrogen. Och vill du ha högrevpå din tallrik så måste du ha en egen bonde.......