Ekoseptember 23 september på Väddö Gårdsmejeri
Den 23 september arrangerade Ekologiska Lantbrukarna i Uppland, Uppodlarna, Ekodag på Väddö gårdsmejeri tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm. Ett 20-tal lantbrukare och några andra intresserade av ekologiskt lantbruk mötte upp och åt en god lunch som avslutades med kaffe och Väddö Gårdsglass, tillverkat på gården. Sedan var det rundvandring på gården.
Basen i ett mejeri är naturligtvis korna. Har finns 60 kor som mjölkas med en röd robot. Mjölken ystas till ost av olika sorter och en del processas till glass. Den ekologiska hamburgerosten är en unik produkt som endast tillverkas på Väddö Gårdsmejeri.
Räcker då mjölken till för alla produkter ? En del av mjölkproduktionen går fortfarande till Arla för att säkerställa hygienkraven på mjölken. Behöver man mer mjölk köps den in av Roslagsmjölk från granngården Hilariusgården. Den mjölken är också ekologisk.
Här på Väddö Gårdsmejeri har man utvecklat produkterna från korna istället för att öka koantalet. Här har man anpassat djurantalet till vad man har för resurser i form av bete och åkerareal för kretsloppstänk och bevarande av biologisk mångfald. Här utvecklas unika ekologiska produkter där det ekologiska är signumet och inte att det är närproducerat.
Men bor man nära Väddö eller är sommarboende i Roslagen så är Gårdsbutiken, Bonden & Burgaren och Bondens Glasskalas i Elmsta på Väddö väl värda ett besök. Burgaren är gjord på kött från gården och cheddarost gjord på mjölk från Väddö Gårdsmejeri.
Produkter från gården finns i den egna gårdsbutiken och i många butiker runt om i Stockholm med omnejd.